آراتا ایزوزاکی، معمار برنده جایزه پریتزکر در سن 91 سالگی درگذشت


آراتا ایزوزاکی معمار ژاپنی که یکی از تاثیرگذارترین معماران این کشور پس از جنگ بود، در سن 91 سالگی درگذشت.

ایزوزاکی که مسئولیت بیش از 100 ساختمان را در شش دهه فعالیت حرفه ای خود بر عهده داشت، دیروز در خانه خود در اوکیناوا درگذشت.

آراتا ایزوزاکی برنده جایزه پریتزکر 2019 شد
کتابخانه مرکزی کیتاکیوشو یکی از آثار اولیه بروتالیستی ایزوزاکی بود. ع، از یاسوهیرو ایشیموتو

ایزوزاکی هم به‌خاطر وحشی‌گری اولیه ژاپنی‌اش، از جمله کتابخانه است، اویتا، و بعداً ساختمان‌های مدرنیستی بین‌المللی مانند موزه هنرهای معاصر در لس‌آنجلس شناخته شد.

او برنده جوایز متعددی از جمله جایزه معماری پریتزکر در سال 2019، مدال طلای RIBA در سال 1986 و Leone d’Oro در بینال معماری ونیز در سال 1996 شد.

Palau Sant Jordi اثر آراتا ایزوزاکی
او Palau Sant Jordi را برای المپیک بارسلونا در سال 1992 طراحی کرد. ع، با اجازه هیسائو سوزوکی

ایزوزاکی در سال 1931 در اویتا در کیوشو – سومین جزیره بزرگ ژاپن – به دنیا آمد و در دانشگاه توکیو زیر نظر معمار ژاپنی کنزو تانگ که در سال 1987 جایزه معماری پریتزکر را دریافت کرد، تحصیل کرد.

پس از فارغ التحصیلی، او برای Tange کار کرد و نه سال بعد در سال 1963 استودیوی خود را با نام Arata Isozaki & Associates تأسیس کرد.

آثار قابل توجه اولیه او ،اصری از بروتالیسم و ​​متابولیسم ژاپنی را ،یب ،د و شامل کتابخانه است، اویتا در سال 1966، نمایشگاه نمایشگاه 70 فستیوال پلازا در اوزاکا در سال 1970 و موزه هنر شهرداری کیتاکیوشو در فوکوئوکا در سال 1974 است.

در دهه 1980، ایزوزاکی چندین سفارش بین المللی از جمله موزه هنرهای معاصر لس آنجلس را به دست آورد که در سال 1986 تکمیل شد.

او به طراحی ساختمان‌های متعددی در سرتاسر جهان ادامه داد، از جمله پالائو سنت جوردی برای المپیک بارسلونا در سال 1992، ساختمان تیم دیزنی در فلوریدا در سال 1990، مرکز فرهنگی شنژن در چین در سال 2007، موزه هنر در پکن در سال 2008، برج آلیانز میلان و سالن سمفونی شانگهای، هر دو در سال 2014 و مرکز همایش ملی قطر در دوحه در سال 2011.

آراتا ایزوزاکی برنده جایزه پریتزکر 2019 شد
تالار سمفونی شانگهای اثری متأ، بود. ع، از یاسوهیرو ایشیموتو

با برنده شدن جایزه معماری پریتزکر در سال 2019، هیئت داوران او را به ،وان “یک معمار همه کاره، تاثیرگذار و واقعا بین المللی” توصیف ،د.

استفان بریر، رئیس هیئت داوران جایزه معماری پریتزکر، گفت: “ایزوزاکی در درک این موضوع که نیاز به معماری هم جه، و هم محلی است پیشگام است – که این دو نیرو بخشی از یک چالش واحد هستند.”

او سال‌هاست که تلاش می‌کند مطمئن شود مناطقی از جهان که دارای سنت‌های طول، در معماری هستند به آن سنت محدود نمی‌شوند، بلکه به گسترش آن سنت‌ها کمک می‌کنند و در عین حال از سایر نقاط جهان یاد می‌گیرند.»

پس از پیروزی، دزین هشت ساختمان مهم طراحی شده توسط معمار تأثیرگذار را گردآوری کرد.


منبع: https://www.dezeen.com/2022/12/29/arata-isozaki-dies-architect-pritzker-prize/